Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Τριανόν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Στο εργοτάξιο των Αγγέλων» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Bridging Digital». Πώς δημιουργήθηκε όμως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ και ποια θα είναι η χρήση του;

Το ιστορικό της δημιουργίας

Το έργο «Bridging Digital» έχει ως στόχο του, να υποστηρίξει την ανάπτυξη και το συνδυασμό των ψηφιακών και των δημιουργικών ικανοτήτων, τόσο για τους εκπαιδευτές ενηλίκων όσο και για τους επαγγελματίες της τέχνης. Το «Bridging Digital» έφερε σε επαφή τους εκπαιδευτές ενηλίκων με καλλιτέχνες οι οποίοι, σε συνεργασία με τους ειδικούς των πολυμέσων, χρησιμοποίησαν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να δημιουργήσουν νέες μορφές τέχνης και εκπαίδευσης.

Το ντοκιμαντέρ αυτό υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο φορέων, της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και των Αγγέλων της Χαράς. Στα πλαίσια του έργου «Bridging Digital» δημιουργήσαμε από κοινού μία σειρά εργαστηρίων προκειμένου να διερευνηθούν τα κατάλληλα δημιουργικά εργαλεία και οι μέθοδοι για την μετατροπή της θεατρικής πράξης σε οπτικοακουστικό υλικό.

Το πρώτο οπτικοακουστικό υλικό δημιουργήθηκε. Πρόκειται για «Το τραγούδι της ζωής μου», μία θεατρική πράξη που σχεδιάστηκε από τους Αγγέλους της Χαράς έχοντας ως βασικό υλικό τις αυτοβιογραφικές διηγήσεις ηλικιωμένων που ζουν σε γηροκομεία. Οι Άγγελοι της Χαράς, σε συνεργασία με τους φροντιστές και τους εμψυχωτές, συνέλεξαν το υλικό και δημιούργησαν από αυτό μία ενιαία αφήγηση, η οποία αποτέλεσε και το θεατρικό κείμενο.

Με την ολοκλήρωσή του πραγματοποιήθηκε μία πιλοτική προβολή στο γηροκομείο από το οποίο συλλέχθηκε το πρωταρχικό υλικό. Η διαδικασία της προβολής, καθώς και οι αντιδράσεις των ηλικιωμένων καταγράφηκαν και αποτέλεσαν το υλικό του ντοκιμαντέρ «Στο εργοτάξιο των Αγγέλων», συνολικής διάρκειας 33 λεπτών.

Στον κινηματογράφο

Προτού ξεκινήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ συζητήσαμε με τους παρευρισκόμενους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και για όλα τα στάδια που περιγράψαμε προηγουμένως. Ακολούθησε η προβολή και συζήτηση. Οι συμμετέχοντες, στην πλειονότητά τους εκπαιδευτές ενηλίκων, διατύπωσαν τις εντυπώσεις τους καθώς και τις σκέψεις τους, τόσο για την εφαρμογή της μεθόδου όσο και για τη χρήση του ίδιου του ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρουσία εκπροσώπων των Αγγέλων της Χαράς αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά σημαντική, μιας και μοιράστηκαν τον τρόπο που βίωσαν όλη τη διαδικασία. Εξίσου σημαντική υπήρξε η συμβολή του σκηνοθέτη και βασικού εκπαιδευτή όλης της διαδικασίας καθώς και της υπόλοιπης δημιουργικής και οργανωτικής ομάδας.

Την περιγραφή της διαδικασίας δημιουργίας του υλικού καθώς και τις εφαρμογές των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο έργο μπορείτε να τις βρείτε εδώ πατώντας στο “Online publication”.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Bridging Digital μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου καθώς και στη σελίδα του στο Facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here