Αποτίμηση του προγράμματος του Πανεπιστημίου των Πολιτών της Λάρισας – Πόλης που μαθαίνει

1145
0

Στις 3 Ιουνίου 2021 το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων διοργάνωσε, με αφορμή την ολοκλήρωση του Προγράμματος «Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης στην Εκπαίδευση με χρήση της Εκπαίδευσης από Απόσταση», τη διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: “Εκπαίδευση από απόσταση και Κριτική Σκέψη: Ερωτήματα και προκλήσεις σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον”.

Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (ΠΕΚΕΣ), και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, τον Δεκέμβριο του 2020 – Μάϊο 2021.

Κύριος σκοπός του προγράμματος

Κύριος σκοπός ήταν η εφαρμογή της εκπαίδευσης από απόσταση και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αξιοποιώντας τη καινοτόμο μέθοδο «Μετασχηματισμός στερεοτυπικών αντιλήψεων». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 200 περίπου εκπαιδευτικοί και το ολοκλήρωσαν με επιτυχία.

Το πρόγραμμα εντάσσεται  στο πλαίσιο του «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης και υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων- Τμήμα Διά Βίου Μάθησης.

Οι συμμετέχοντες και το περιεχόμενο

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λαρισαίων Α. Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Λαρισαίων Σ. Βούλγαρης, η υπεύθυνη του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας Α. Παπαδημητρίου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκης, υπογράμμισαν τη σημασία του θέματος του Προγράμματος, και στη συνέχεια οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος κ.κ. Αντώνης Λιοναράκης, Καθηγητής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ και Αλέξης Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΕΑΠ,  παρουσίασαν συνοπτικά το πρόγραμμα και αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ενδεικτικές εργασίες συμμετεχόντων για τον μετασχηματισμό στερεοτυπικών αντιλήψεων, ενώ οι εκπαιδευτές και οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την εμπειρία τους στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Αποτελέσματα αξιολόγησης προγράμματος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αξιολόγησης του προγράμματος με τους συμμετέχοντες να απαντούν, με ιδιαίτερα υψηλούς Μ.Ο., πως οι στόχοι του προγράμματος ήταν ξεκάθαροι, πως επιτεύχθηκαν οι δικοί τους στόχοι, αλλά και να εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια αυτού. Με Μ.Ο. πολύ κοντά στο άριστα αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες τόσο το υλικό του προγράμματος όσο και οι επιμορφώτριες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα της εκδήλωσης, στο οποίο ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Αλέξης Κόκκος αναφέρεται συνοπτικά στους στόχους του προγράμματος, στη μεθοδολογία και στην αξιολόγησή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here